میرزا محمدعلی گیلک خمامی
میرزا محمدعلی گیلک خمامی از رهبران جنگل و از یاران بسیاری نزدیک میرزا کوچک خان بود که در کابینه وی سمت کمیسر یا وزارت فوائد عامه را داشت.
میرزا محمدعلی گیلک خمامی در سال ۱۲۷۵ هـ.ش در خمام به دنیا آمد.
او در مدرسه شمس رشت به تحصیل پرداخت و همزمان با شروع نهضت جنگل به اقتضای شور جوانی و عشق به آزادی به این نهضت پیوست و چون دارای استعداد زیاد و معلومات قابل توجهی بود در رده مدیریت و رهبری نهضت جنگل قرار گرفت.
میرزا محمدعلی از رهبران جنگل و از یاران بسیاری نزدیک میرزا کوچک خان بود که در کابینه وی سمت کمیسر یا وزارت فوائد عامه را داشت و در تمامی تحولات نهضت از آغاز تشکیل کمیته اتحاد اسلام و کودتای سرخ حزب عدالت، تا شکست نهضت و شهادت رهبر آن حضور چشمگیری داشته است.
گیلک خمامی پس از خاتمهی کار نهضت جنگل به قفقاز مهاجرت کرد و در بازگشت به گیلان، در بندر انزلی به کار تدریس پرداخت. سپس در رشت عضویت هیأت تحریریه روزنامه طلوع را عهده دار شد و مدتی هم در بیمارستان ملی رشت (پور سینای فعلی) به کار پرداخت.
آنگاه به عضویت بانک ملی ایران در آمد ؛ قبل از عضویت در بانک ملی، امتیاز روزنامه رشت را اخذ کرد و به چاپ و نشر این روزنامه پرداخت، که این روزنامه از نشریات خوب و ارزنده گیلان بود.
نیما یوشیج (علی اسفندیاری) شاعر نو پرداز معاصر طی نامهای که برای محمد علی گیلک فرستاده و مرحوم سیروس طاهباز این نامه را در مجموعه نامههای نیما گرد آوری و به چاپ رسانده است، از محتوای شماره اول روزنامه رشت اظهار رضایت و سودمندی کرده است.
محمد علی گیلک با زبانهای فرانسوی و انگلیسی آشنایی داشت. او علاوه بر ترجمه کتاب تاریخ گیلان اثر شودزکو، جهانگرد لهستانی که آن را از فرانسه به فارس برگرداند و در مجله فروغ به چاپ رساند، دو اثر دیگر هم از خود به یادگار نهاد ؛ کتاب «شیخ زاهد گیلانی» و «تاریخ انقلاب جنگل».